Laurentiu Chirita s-a nascut in septembrie 1970 la Barlad, fiind abandonat in Maternitate de mama sa. A fost crescut de bunici, undeva langa Brasov, iar visul pentru care a si murit a fost acela de a fi cat mai aproape de cer. Dintr-un copil nedorit si abandonat, Laurentiu a ajuns unul dintre cei mai buni piloti din Romania, exemplul sau fiind demn de urmat de toti copiii abandonati. A murit erou, barladenii fiind mandri ca unul dintre ei, chiar legat doar prin nastere de oras, si-a sacrificat viata pentru a salva oameni nevinovati de la o catastrofa. Capitanul comandor Laurentiu Chirita va fi inmormantat maine, la Campia Turzii, locul unde i-a placut sa traiasca.
Au salvat zeci de vieti cu pretul vietii lor. Este povestea tragica a celor doi piloti care au murit luni in urma accidentului aviatic din judetul Cluj. Laurentiu Chirita si Sorin Avram nu au apucat sa se catapulteze, nu pentru ca nu ar fi avut timp, ci pentru ca au incercat sa evite casele din comuna Calarasi. In ultimele secunde de viata, au fost atenti ca avionul sa nu cada peste case, nu sa-si salveze viata, sustin martorii dar si mai multe surse militare. Capitanul comandor Laurentiu Nicolae Chirita s-a nascut in municipiul Barlad. A fost un copil nedorit de mama sa, care l-a abandonat in Maternitatea din cadrul Spitalului de Adulti Barlad. Rudele si prietenii lui Laurentiu Chirita au precizat ca acesta a fost luat de bunicii sai si crescut undeva langa Brasov. "A fost o parte a vietii de care Laurentiu nu prea isi mai amintea, dar intodeauna spunea ca este curios sa-si vada orasul natal. Nu a mai apucat. A fost un copil ambitios si a ajuns cel mai bun pilot al Romaniei pe supersonice. Era un om deosebit, un sot desavarsit si un tata iubitor", ne-a spus Claudia, sotia sa. Va reamintim ca un avion MIG 21 de la flotila aeriana 71 Campia Turzii s-a prabusit pe 1 noiembrie, in jurul orelor 13.20, la 1.000 de metri de pista de aterizare. Cei doi piloti au murit in urma impactului. Avionul executa o misiune de cercetare meteorologica pentru o serie de zboruri ulterioare. Sotia sa, Claudia, se afla in momentul prabusirii avionului langa turnul de comanda, fiind scoasa de acolo de un comandant de la turn, care si-a dat seama ce se intampla. Ea a aflat cateva ore mai tarziu de moartea sotului. Ieri, in Garnizoana Barlad a avut loc o slujba religioasa in memoria celor doi eroi aviatori, barladeanul Laurentiu Chirita si a lui Sorin Avram. Comandorul Chirita va fi inmormantat maine, la Campia Turzii.
Un CV impresionant
Barladeanul Laurentiu Nicolae Chirita a absolvit Liceul Militar "Mihai Viteazul" din Alba-Iulia (1985 - 1989), apoi Institutul Militar de Aviatie "Aurel Vlaicu" de la Boboc. A fost pilot de vanatoare pe avionul supersonic MIG-21 Lancer, cu o experienta de peste 1250 ore de zbor. A zburat in numeroase misiuni interne si internationale, la data mortii fiind instructor sef coordonare zbor la Flotila 71 Aeriana Campia-Turzii. In perioada august-noiembrie 2007 a fost comandantul misiunii "BALTICA 07" a Fortelor Aeriene Romane in tarile Baltice, prima misiune de lupta a aviatiei romane in afara granitelor tarii dupa cel de-al doilea razboi mondial. A executat zboruri de testare si evaluare pe avioanele Saab 39 Gripen in Suedia, EF-200 Eurofighter in Italia si F-16 Falcon in Statele Unite. Pentru activitatea sa profesionala a fost decorat cu ordine si medalii, din tara si strainatate (Medalia de apreciere din partea Fortelor Aeriene Lituaniene, Emblema de Onoare a Statului Major General, Ordinul "Virtutea Aeronautica" in grad de Cavaler). A absolvit cursurile Universitatii Aeriene USAF, Colegiul de Comanda si Stat Major in 2006 (Master in stiinte si Arta Militara Operativa) si Colegiul de Razboi al aceleeasi universitati in 2010 (Master in Stiinte Strategice), fiind doctorand in Stiinte si Informatii Militare la Universitatea Nationala de Aparare Bucuresti. De asemenea, Chirita a fost unul dintre putinii piloti romani care a realizat un zbor la nivel supersonic la bordul unei aeronave F16, din ultima generatie. Comandorul era casatorit si avea un baiat de sapte ani.
Durere fara margini! Pilotul Laurentiu Chirita, condus pe ultimul drum
Al doilea pilot al MIG-ului prabusit luni langa Campia Turzii a fost inmormantat joi, in vreme ce sotia lui le cerea in zadar lamuriri anchetatorilor. Este prea devreme ca sa aflam de ce au murit doi militari.
Sotia si baietelul de 7 ani l-au urmat plangand de la biserica pana la cimitir pe comandorul Laurentiu Chirita. Inmormantat cu onoruri militare, pilotul a fost condus pe ultimul drum de sute de oameni. Colegi cu care zburase si pe care ii invatase sa domine cerul, prieteni care ii admirau curajul si rude pe care le facea sa fie mandre.
Oricat de important ar fi pentru familiile celor doi piloti sa afle ce s-a intamplat, anchetatorii nu pot da acum raspunsuri. Vor sa afle mai intai de ce vreme de 8 minute, cat a durat zborul, pilotii n-au vorbit nici intre ei si nici n-au comunicat turnului de control ca au probleme, asa cum cere procedura. Oameni care au pilotat MIG-uri incearca si ei sa-si explice.
Comandorul Laurentiu Chirita a fost inmormantat alaturi de un alt fost comandor al escadrilei de la Campia Turzii, pilotul Sorin Popa. Si el a avut un sfarsit identic, in 2003, cand s-a prabusit cu un MIG pe dealurile din apropierea bazei aeriene.