luni, 27 mai 2013

Dragostea pentru zbor l-a dus in ceruri!

LAURENTIU CHIRITA -UN MARE EROU AL ROMANIEI

                               



Laurentiu Chirita s-a nascut in septembrie 1970 la Barlad, fiind abandonat in Maternitate de mama sa. A fost crescut de bunici, undeva langa Brasov, iar visul pentru care a si murit a fost acela de a fi cat mai aproape de cer. Dintr-un copil nedorit si abandonat, Laurentiu a ajuns unul dintre cei mai buni piloti din Romania, exemplul sau fiind demn de urmat de toti copiii abandonati. A murit erou, barladenii fiind mandri ca unul dintre ei, chiar legat doar prin nastere de oras, si-a sacrificat viata pentru a salva oameni nevinovati de la o catastrofa. Capitanul comandor Laurentiu Chirita va fi inmormantat maine, la Campia Turzii, locul unde i-a placut sa traiasca.
                       

                                                                           
                                                                 



Au salvat zeci de vieti cu pretul vietii lor. Este povestea tragica a celor doi piloti care au murit luni in urma accidentului aviatic din judetul Cluj. Laurentiu Chirita si Sorin Avram nu au apucat sa se catapulteze, nu pentru ca nu ar fi avut timp, ci pentru ca au incercat sa evite casele din comuna Calarasi. In ultimele secunde de viata, au fost atenti ca avionul sa nu cada peste case, nu sa-si salveze viata, sustin martorii dar si mai multe surse militare. Capitanul comandor Laurentiu Nicolae Chirita s-a nascut in municipiul Barlad. A fost un copil nedorit de mama sa, care l-a abandonat in Maternitatea din cadrul Spitalului de Adulti Barlad. Rudele si prietenii lui Laurentiu Chirita au precizat ca acesta a fost luat de bunicii sai si crescut undeva langa Brasov. "A fost o parte a vietii de care Laurentiu nu prea isi mai amintea, dar intodeauna spunea ca este curios sa-si vada orasul natal. Nu a mai apucat. A fost un copil ambitios si a ajuns cel mai bun pilot al Romaniei pe supersonice. Era un om deosebit, un sot desavarsit si un tata iubitor", ne-a spus Claudia, sotia sa. Va reamintim ca un avion MIG 21 de la flotila aeriana 71 Campia Turzii s-a prabusit pe 1 noiembrie, in jurul orelor 13.20, la 1.000 de metri de pista de aterizare. Cei doi piloti au murit in urma impactului. Avionul executa o misiune de cercetare meteorologica pentru o serie de zboruri ulterioare. Sotia sa, Claudia, se afla in momentul prabusirii avionului langa turnul de comanda, fiind scoasa de acolo de un comandant de la turn, care si-a dat seama ce se intampla. Ea a aflat cateva ore mai tarziu de moartea sotului. Ieri, in Garnizoana Barlad a avut loc o slujba religioasa in memoria celor doi eroi aviatori, barladeanul Laurentiu Chirita si a lui Sorin Avram. Comandorul Chirita va fi inmormantat maine, la Campia Turzii.
Un CV impresionant
Barladeanul Laurentiu Nicolae Chirita a absolvit Liceul Militar "Mihai Viteazul" din Alba-Iulia (1985 - 1989), apoi Institutul Militar de Aviatie "Aurel Vlaicu" de la Boboc. A fost pilot de vanatoare pe avionul supersonic MIG-21 Lancer, cu o experienta de peste 1250 ore de zbor. A zburat in numeroase misiuni interne si internationale, la data mortii fiind instructor sef coordonare zbor la Flotila 71 Aeriana Campia-Turzii. In perioada august-noiembrie 2007 a fost comandantul misiunii "BALTICA 07" a Fortelor Aeriene Romane in tarile Baltice, prima misiune de lupta a aviatiei romane in afara granitelor tarii dupa cel de-al doilea razboi mondial. A executat zboruri de testare si evaluare pe avioanele Saab 39 Gripen in Suedia, EF-200 Eurofighter in Italia si F-16 Falcon in Statele Unite. Pentru activitatea sa profesionala a fost decorat cu ordine si medalii, din tara si strainatate (Medalia de apreciere din partea Fortelor Aeriene Lituaniene, Emblema de Onoare a Statului Major General, Ordinul "Virtutea Aeronautica" in grad de Cavaler). A absolvit cursurile Universitatii Aeriene USAF, Colegiul de Comanda si Stat Major in 2006 (Master in stiinte si Arta Militara Operativa) si Colegiul de Razboi al aceleeasi universitati in 2010 (Master in Stiinte Strategice), fiind doctorand in Stiinte si Informatii Militare la Universitatea Nationala de Aparare Bucuresti. De asemenea, Chirita a fost unul dintre putinii piloti romani care a realizat un zbor la nivel supersonic la bordul unei aeronave F16, din ultima generatie. Comandorul era casatorit si avea un baiat de sapte ani.

Durere fara margini! Pilotul Laurentiu Chirita, condus pe ultimul drum


Al doilea pilot al MIG-ului prabusit luni langa Campia Turzii a fost inmormantat joi, in vreme ce sotia lui le cerea in zadar lamuriri anchetatorilor. Este prea devreme ca sa aflam de ce au murit doi militari.


   
Sotia si baietelul de 7 ani l-au urmat plangand de la biserica pana la cimitir pe comandorul Laurentiu Chirita. Inmormantat cu onoruri militare, pilotul a fost condus pe ultimul drum de sute de oameni. Colegi cu care zburase si pe care ii invatase sa domine cerul, prieteni care ii admirau curajul si rude pe care le facea sa fie mandre.
Oricat de important ar fi pentru familiile celor doi piloti sa afle ce s-a intamplat, anchetatorii nu pot da acum raspunsuri. Vor sa afle mai intai de ce vreme de 8 minute, cat a durat zborul, pilotii n-au vorbit nici intre ei si nici n-au comunicat turnului de control ca au probleme, asa cum cere procedura. Oameni care au pilotat MIG-uri incearca si ei sa-si explice.
Comandorul Laurentiu Chirita a fost inmormantat alaturi de un alt fost comandor al escadrilei de la Campia Turzii, pilotul Sorin Popa. Si el a avut un sfarsit identic, in 2003, cand s-a prabusit cu un MIG pe dealurile din apropierea bazei aeriene.

Căpitan-comandor Laurenţiu "Kiru" Chiriţă-acest videoclip a fost

     dedicat in memoria lui.


        
              




                            




PRIMA FEMEIE PILOT DIN ROMANIA- Smaranda Brăescu





 Smaranda Brăescu

Smaranda Brăescu, (21 mai 1897 Hănțești – 2 februarie 1948, Cluj) a fost prima femeie pilot din România, prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism (1931) și campioană mondială (în 1932, cu recordul de 7200 m la Sacramento, SUA).

S-a născut în satul Hănțești, comuna Buciumeni[1], din județul Covurlui (interbelic), ulterior județul Tutova (interbelic), actual în județul Galați. Între anii 1924-1928 a absolvit cursurile Academiei de Belle Arte din București, secția de Artă Decorativă și Ceramică. La 5 iulie 1928 a executat primul salt cu parașuta, de la înălțimea de 600 de metri.

La 2 octombrie 1931 câștigă titlul european la parașutism, în urma unui salt de la înălțimea de 6000 de metri, depășind și recordul american de 5384 metri. În urma acestui succes a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică - clasa Crucea de Aur.

Proprietară a două avioane, un biplan de tip Pevuez și un bimotor de tip Milles Hawk, cu cel de-al doilea, în 1932 a stabilit primul record de traversare a Mării Mediterane în 6 ore și 10 minute, străbătând distanța de 1100 km, între Roma și Tripoli. În acealași an 1932, la 19 mai, devine campioană mondială la parașutism, în urma unui salt realizat cu o parașută de construcție românească, de la înălțimea de 7400 de metri, cu durata de 25 de minute, acest record fiind depășit cu doar câțiva metri, abia peste 20 de ani. Recordul său a fost omologat de aeroclubul din Washington. Recordul precedent, deținut de un american, fusese de 7233 de metri.

A fost una din puținii instructori de parașutiști militari. A activat ca instructoare la Batalionul 1 de parașutiști de la Băneasa.

În timpul războiului a fost activă ca pilot în celebra „Escadrilă Albă” de avioane sanitare, pe frontul de Răsărit. Semnatară, alături de alte 11 personalități (între care: generalul Aldea, prof. univ. dr. Grigore T. Popa), a unui memoriu prin care se condamna falsificarea alegerilor din noiembrie 1946, document înaintat Comisiei Aliate de Control, de fapt delegatului american, care l-a predat celui sovietic. A fost condamnată de comuniști la închisoare în contumacie, nefiind găsită în procesul „Sumanele Negre” ca făcând parte din Mișcarea Națională de Rezistentă [MNR] organizația „HAI” împreună cu comandantul Companiei de Misiuni Speciale din cadrul Batalionului Parașutiști căpitanul Mihai Țanțu și Victor-Ionel Sassu (ofițer parașutist). Ascunsă de oameni de suflet - prof. univ. Ion I. Gheorghiu din Iași și preotul Matei Dumitru - nu a mai fost găsită niciodată. A fost căutată și de oficialitățile sovietice pentru a face instrucția soldaților sovietici.

O versiune acceptată în general este că a decedat pe data de 2 februarie 1948. Potrivit cercetărilor întreprinse de prof. Neculai Staicu - dar încă neconfirmate - mormântul ei s-ar afla în Cimitirul central din Cluj, unde ar fi fost îngropată sub numele de Maria Popescu la o poziție concesionată în anul 1970 unei alte persoane.

În prezent, o stradă din București a fost denumită în memoria sa.

În decembrie 2010 a fost lansat „Jurnalul celebrei Smaranda Brăescu”, volum semnat de Ana Maria Sireteanu și Tudor Sireteanu, strănepoți ai renumitei parașutiste românce, publicat la Editura Vremea.[2]




Tudor Sireteanu, Ana Maria Sireteanu
 Jurnalul celebrei Smaranda Braescu
 Colectia: Autori romani Fara colectie
Jurnalul celebrei Smaranda Braescu


Ana Maria Sireteanu si Tudor Sireteanu, stranepoti ai Smarandei Braescu, publica la editura Vremea jurnalele acesteia din 1935 si 1939-1940, alaturi de nenumarate fotografii si documente din arhiva familiei. Volumul mai cuprinde o introducere semnata de autori si un tabel cronologic al celebrei parasutiste, ambele urmate de abstracte in limba engleza, un capitol de aprecieri la adresa membrei Escadrilei albe si o bibliografie si numeroase note si comentarii despre personalitati din aviatie,din viata social- politica sau diplomatie in perioada interbelica, referiri la locuri din Romania si Europa vizitate de campioana, sau evenimente deosebite in care a fost implicata, precum si date despre aerodromuri, fabrici si tipuri de avioane.



Smaranda Braescu a fost prima parasutista romanca cu brevet international obtinut in iulie 1928 in Germania. In 1931obtine recordul mondial feminin la salt cu parasuta, iar in 1932, recordul mondial absolut, la Sacramento, in SUA. Este prima aviatoare straina brevetata ca pilot pe celebrul aeroport Roosevelt Field, dupa absolvirea cursurilor unor faimoase scoli de pilotaj americane.

                                                     

Miercuri, 22 decembrie, la Libraria ''Mihail Sadoveanu'' din Bucuresti, a avut loc lansarea cartii "Jurnalul celebrei Smaranda Braescu", prima femeie pilot din Romania.
Smaranda Braescu (1897 -1948) a fost campioana mondiala la parasutism in anul 1932 si campioana europeana in anul 1931.

Pe parcursul a 300 de pagini, impartite in 9 capitole, lucrarea relateaza cele mai palpitante aventuri, pe pamant si in aer, traite de Smaranda Braescu. Cartea costa 28 de lei si este intregita cu trei grupaje de fotografii, care ilustreaza cateva dintre memorabilele zile traite de aceasta campioana mondiala. Volumul publicat de Casa editoriala Vremea este semnat de Ana-Maria si Tudor Sireteanu, informeaza Agerpres.

Pe langa lansarea acestei carti, cei prezenti au fost martorii evocarii unor momente importante din viata campioanei mondiale care a fost Smaranda Braescu.
La 2 octombrie 1931, Smaranda a castigat titlul european la parasutism, in urma unui salt de la inaltimea de 6.000 de metri. Dupa acest succes a fost decorata cu Ordinul Virtutea Aeronautica - clasa Crucea de Aur.

La 19 mai 1932, Smaranda Braescu devenea campioana mondiala la parasutism, cu un salt efectuat cu o parasuta de constructie romaneasca, de la inaltimea de 7400 de metri, cu durata de 25 de minute. Recordul precedent, detinut de un american, era de 7233 de metri. De subliniat ca performanta sa a fost depasita abia peste doua decenii.